Frågor och Svar

Vilka operationsmetoder använder ni?

Vi på Istanbul Hair Clinic använder oss av FUE-metoden.

Vad är skillnaden mellan FUE och FUT?

Skillnaden är hur man tar ut transplantaten: vid FUE tar man ut dem ett och ett, vid FUT tar man ut en strimla hud som sedan delas upp till transplantat i mikroskop. Varje transplantat innehåller en enda hårsäcksgrupp (follicular unit, FU). Det vi gör på våra kunder är FUE metoden

Hur går en hårtransplantation till?

Du kommer till kliniken på morgonen eller efter lunch och blir mottagen av din läkare och sjuksköterskorna på operation. Framför spegeln går vi tillsammans igenom den framtida frisyren och ritar ut operationsområdet. Operationen sker i lokalbedövning och under tiden tittar du på en film eller sitter och småpratar. Efter operationen är det skönt att sträcka på benen men i övrigt är du ganska pigg när du skall åka hem.

Är det skillnad på graft och hår?

Ja, det är det! Var uppmärksam på om det är tal om grafts eller hår. Grafts består av ett eller flera hårstrån allt efter hur de skärs ut och vilken teknik som används. Hår är bara ett hårstrå

Hur många graft och hår kan transplanteras åt gången?

Du skall igen vara uppmärksam på att det är skillnad mellan grafts och hår. Den duktigaste hårkirurg kan idag transplantera över 4500 grafts åt gången. Många svenska kliniker kan fortfarande idag inte transplantera mer än 2000 grafts åt gången.

Hur länge växer transplanterade hår?

De transplanterade stråna växer hela livet.

Finns det risk för biverkningar vid hårtransplantation?

Som vid alla operationer finns det en risk för infektion men just vid hårtransplantation är det mycket sällsynt. Skulle man ändå få en infektion är det lätt att bota med antibiotika.

Ser alla hårtransplantationer naturliga ut?

Ja, nuförtiden är det oftast omöjligt att se vem som har gjort en hårtransplantation. Gamla operationer med den s.k. punchmetoden ser onaturliga ut, som ”dock hår”, små grupper av hår. Man kan få dem att se mer naturliga ut med en kompletterande operation.

Kan man idrotta direkt efter operation?

Man bör ta det lugnt första 10 dagarna, styrke träning bör du vänta med ca 20 dagar

Får man ärr efter en hårtransplantation?

När hud läker sker det alltid genom bildning av ärrvävnad. Men vid FUE bildas mycket små punktformiga ärr som i praktiken oftast är osynliga och vid FUT med det nya sättet att sluta vävnaden blir det en smal ärrlinje i hårbotten som ofta är osynlig eller mycket svår att upptäcka.

När börjar håret växa ut?

Efter transplantationen går hårsäckarna i viloläge. Det innebär att håret på transplantaten trillar av. Först efter 3 månader växer det nya håret ut. Det kan ta upp till 120 dagar innan alla hårsäckarna har producerat nytt hår. Håret växer ca 1 cm per månad. Först efter 9-12 månader har håret växt ut 6-7 cm i genomsnitt. Först då kan man göra en objektiv bedömning av operationen.

Kan man göra flera hårtransplantationer?

Ja, om man vill transplantera stora mängder hår kan man göra flera operationer. Med FUE kan man göra operation flera dagar i rad där man tar FUE från olika ytor olika dagar. Vill man göra en andra operation så måste man vänta ca 8 månader efter den första, för det är först vid den tiden allt hår har kommit ut från första operationen. Det som avgör hur många transplantationer man kan göra är tillgången på hår samt elasticiteten i skalpen.

Kommer jag att ha mycket ont efter operationen?

Det första dygnet kan man vara i behov av värktabletter då det kan ömma en del i hårbotten. Vi skickar med tabletter att ta vid behov. Många patienter behöver aldrig ta sina värktabletter.

Kommer människor i min närhet att se att jag har gjort en hårtransplantation?

De transplanterade stråna växer hela livet. Första veckan syns det sårskorpor i området och efter sårskorporna försvinner så har man en rodnad i ca 20-60 dagar.

Kan man operera hår till andra ställen än huvudet, t.ex. ögonbryn?

Ja det går utmärkt. Vi opererar både ögonbryn, polisonger, skägg och mustascher t.ex.

Kan man ta hår på annat område från kroppen eller måste det vara från bakhuvudet?

Ja, man kan ta från andra områden från kroppen men det blir inte lika bra. Håret från bakhuvudet är för livet ut, men om man skulle ta håret från t.ex. brösten så skulle ca 50% falla av och det blir dålig resultat.

Kan vem som helst göra en hårtransplantation?

En operation kan alltid innebära en risk om man har andra allvarliga sjukdomar. Eftersom detta är ett ingrepp som man gör endast för utseendets skull bör man vara fullt frisk. Vid vissa sjukdomstillstånd har vi möjlighet att operera under övervakning av narkosläkare.

Kan medicin återskapa min hårprakt?

I Sverige finns det två preparat som är godkända till behandling av vanligt ärftligt håravfall. Det är dels en tablett, Propecia och dels en upplösning, Regaine. För båda preparaten gäller att de skall användas varje dag resten av livet. Slutar du med intaget, oavsett om det är för en kortare period eller helt, kommer du på nytt att tappa dit hår. Dessa preparat skall användas i minst 6-12 månader innan man kan värdera om de har haft en effekt eller ej. Undersökningar visar att Propecia och Regaine kan bromsa håravfallet. Några människor upplever också en viss ny växt. Personer, som endast har kunnat konstatera en begynnande tunnhårighet, erhåller bäst effekt. Propecia har visat sig lite mer effektiv än Regaine. Regaine kan köpas på apoteket och Propecia fås på recept av din läkare. Det är bara få registrerade biverkningar med preparaten. Vid mer uttalat håravfall kan bara en hårtransplanation lindra symtomen. Mer information kan du få av en plastikkirurg.

När kan jag gå till frisören efter en hårtransplantation?

Som huvudregel kan sägas att när såren har läkt och sårskorporna är borta kan man gå till frisören klippa med sax och efter ca 40-45dagar kan man använda rakapparat. Man bör inte färga eller permanenta sitt hår de två första månaderna efter en operation.

Är det möjligt att genomföra en hårtransplantation som kvinna?

Enkelt sagt, ja! För kvinnor kan det vara stor psykisk belastning att mista håret i en ung ålder, vilket gör att hårtransplantation kan komma på tal, om medicin inte har den önskade effekt. Håravfall hos kvinnor är i stort sätt ärvt och kvinnor tappar ofta därför håret på hjässan. Mycket sällan blir en kvinna helt skallig.

Får man mer hår på huvudet av en hårtransplantation?

Nej, det får man inte. Vid en hårtransplantation omfördelar man håret. Vanligtvis tar man hår från nacken, och eventuellt från sidorna, där man har mer hår än man behöver. Härefter ”planterar” man det på det/ de bara områdena.

Vilken typ av bedövning använder man vid hårtransplantation?

Oftast används det lokalbedövning, men vissa patienter föredrar lite extra lugnande morfin så att de kan sova under operationen. Generellt är de flesta dock vakna under hela ingreppet.

Finns det något jag bör eller inte intaga innan en hårtransplantation?

Ja, det rekommenderas att inte intaga alkohol, huvudvärks tabletter eller E-vitamin 1 veckor innan operationen.