läser in

Fläckvis Håravfall

Fläckvis Håravfall

Den som drabbas av fläckvis håravfall tappar ofta stora mängder hår på delar av hjässan medan en sammanhängande hårväxt bevaras på andra områden av huvudet.  En vanlig bakomliggande orsak till tillståndet är en autoimmun hår- och hudsjukdom, Alopecia areata. Sjukdomstillståndet innebär att hårsäckar försätts i vilostadie, vilket i sin tur förorsakar att hårsäcken förslappas och håret trillar. Ofta inträffar håravfallet under en mycket kort tidsperiod, för att sedan upphöra igen.

Även om alopecia areata i sig inte är farlig för hälsan, upplevs fläckvis håravfall ofta väldigt påfrestande för den drabbade, inte minst psykiskt. Hur länge sjukdomstillståndet består och hur omfattande håravfallet blir, varierar från fall till fall. I vissa fall blir hårbortfallet permanent, i andra fall åter återupptar hårsäckar sin produktion och nya hårstrån växter ut.

Någon egentlig behandling av den bakomliggande sjukdomen som orsakar fläckvis håravfall existerar inte idag, istället fokuserar behandling på att behandla symptomen. Men den medicinska vetenskapen går ständigt framåt och hoppet är gott om att man i framtiden också skall kunna behandla också själva sjukdomstillståndet. I dagsläget finns det olika mediciner och medel som i viss mån kan förbättra och stimulera hårtillväxten.

  • Boka tid
    Vill du skriva till oss?