läser in

TELOGEN EFFLUVIUM

Telogen effluvium inträffar när en plötslig allvarlig chock eller stress orsakar håravfall. En plötslig allvarlig händelse eller stressad situation kan få hårstrået att sluta växa och gå in i vilostadiet. Håret förblir i vilostadiet i ungefär 3 månader när stora mängder hår faller av. Den drabbade personen har ofta återhämtat sig från den ursprungliga händelsen när håret faller av. I de flesta fall växer håret tillbaka, men i vissa fall återhämtar sig håret inte förrän den underliggande händelsen är utredd. Telogen effluvium tycks drabba fler kvinnor än män eftersom anledningarna ofta är relaterade till tilldragelser i kvinnors liv t.ex. barnafödsel.

Telogen Effluvium kan ha följande orsaker:

Hormonförändringar
Infektion i hårbottnen
Operation eller kronisk sjukdom
Allvarlig psykisk stress
Medicinering

Hormonförändringar:

Det finns flera anledningar till hormonförändringar och många av dessa kan bidra till håravfall t.ex.

Håravfall efter barnafödsel:

Det är vanligt att kvinnor får en förtunning av håret cirka 3 månader efter barnet är fött. Det är ett tecken på den snabba förändringen av hormon nivån i kroppen efter förlossningen.

Det finns statistik som visar att 20 % av kvinnor tappar hår efter att ha fått barn, andra siffror visar på upp till 45 %. Lyckligtvis växer håret tillbaka inom 9-12 månader efter förlossningen.

Många kvinnor upplever att håret är friskare och starkare under graviditeten. Anledningen till detta är de höjda nivåerna av östrogen och progesteron som gör att flera hårstrån än vanligt förblir i växtfasen. När barnet är fött och hormonerna går tillbaka till normala nivåer, börjar de hårstrån som förblivit i växtstadiet gå in i vilofasen för att sedan falla av efter cirka 3 månader.

Håravfall p.g.a. p-piller:

P-piller gör att hormonnivån i kroppen förändras och dessa förändringar kan påverka hårväxten. I vissa fall kan håravfall orsakas av det manliga könshormon som ingår i vissa p-piller. Denna typ av håravfall liknar androgenetic alopecia. Att sluta ta p-piller kan ha samma effekt på håret som att föda barn p.g.a. den liknande förändringen i hormonnivå.

Håravfall p.g.a. bristande funktion hos sköldkörteln:

Det första provet en läkare gör när en patient visar tecken på håravfall är att kontrollera funktionen hos sköldkörteln. Två sorters problem med sköldkörteln kan uppstå och båda kan orsaka håravfall. Det ena problemet är hypothyroidism (underproduktion av thyroxin) och det andra är hyperthyroidism (överproduktion of thyroxin).

Håravfall kan vara ett symptom i båda fallen, i vissa fall är den lindrig och i andra fall svårartad. I båda fallen återgår håret till normalt när korrekt behandling genomgåtts. Kontakta genast er läkare om ni misstänker att ni har problem med sköldkörteln.

Infektioner i hårbottnen:

Infektioner som t.ex. ringorm kan leda till håravfall. När infektionen är behandlad växer håret i allmänhet tillbaka.

Operation/kronisk sjukdom:

Chocken efter en större operation kan medföra håravfall. En hudtransplantation innebär nästan alltid att hår faller ut. Hårstråna faller ut men växer tillbaka ur den transplanterade hudcellen.

Vissa cancerbehandlingar gör att hårcellerna slutar dela sig. Hårstråna blir tunna och bryts av när de växer. Detta händer 1-3 veckor efter behandlingen men håret växer tillbaka när behandlingen avslutats.

”Allvarlig psykisk stress”:

Vissa människor drabbas av telogen effluvium d.v.s. plötslig allmän förtunning av håret efter en traumatisk händelse t.ex. ett dödsfall, en olycka, misshandel eller annan allvarlig psykisk stress. Hårsäckarna går då i vilofas för tidigt och håravfall inträffar ca 3 månader efter händelsen i fråga. När omständigheterna förändrats till det bättre växer håret i allmänhet tillbaka.

Viktminskning/kosthållning/proteinbrist:

Människor som bantar med hjälp av lågprotein dieter eller har mycket restriktiv kosthållning av annat skäl kan få proteinbrist. Kroppen försöker då spara på protein genom att få hårstrån att övergå från växtfas till vilofas. Två till tre månader senare faller sedan mängder av hår av. Denna typ av håravfall undviker man genom att i alla lägen se till att upprätthålla ett tillräckligt intag av protein.

Medicinering:

Vissa receptbelagda mediciner kan orsaka tillfälligt håravfall, t.ex. medicin mot gikt, reumatism, depression, hjärtproblem, högt blodtryck eller blodförtunnande medel. Höga doser av A vitamin kan också orsaka håravfall.

Här följer en lista av mediciner som rapporterats har en negativ effekt på hårväxten:

Alloppurinol (mot gikt)
Heparin (blodförtunnande)
Coumarin (blodförtunnande)
Clofibrate (kolesterol sänkande)
Gemfibrozil (kolesterol sänkande)

Ovan är några av de mediciner som rapporterats bidra till håravfall. Om du misstänker att en receptbelagd medicin du tar är orsaken till att du tappar hår, ska du diskutera detta med din läkare.

  • Boka tid
    Vill du skriva till oss?