läser in

Ärftligt Håravfall

ÄRFTLIGT HÅRAVFALL


Ärftligt håravfall är den vanligaste orsaken till håravfall hos män. Ärftligt håravfall har ett annat namn som används mer i vid medicinska sammanhang Androgenetic Alopecia. 

Det man vet idag är att ungefär 90% av alla män som tappar hår har drabbats av ärftligt håravfall. Ärftligt håravfall är dock inte reserverat endast för män utan det är också vanligt att kvinnor drabbas av det, men inte i samma omfattning som hos männen. Eftersom ärftligt håravfall är så vanligt hos män brukar det också kallas manligt håravfall.

HUR VET MAN OM MAN HAR DRABBATS AV ÄRFTLIGT HÅRAVFALL?

Det finns flera indikatorer på om man har drabbats av ärftligt håravfall. Det bästa alternativet är såklart att inte försöka gissa sig till svaret, utan uppsöka en specialist på hår eller konsultera ens läkare.

Om man ändå står framför spegeln och inte tar steget att uppsöka en läkare så finns det vissa tecken som indikerar på ärftligt håravfall som kan hålla utkik efter.

Manligt håravfall följer oftast vissa mönster när det kommer till håravfallet. Vanligtvis börjar det med att hårfästet kryper allt högre upp och att man känner att håret allmänt blir tunnare. Något som är typiskt för manligt håravfall är att håret vid hjässan och tinningarna vanligtvis inte brukar trilla av.

Prova att dra 20-hårstrån mellan tummen och pekfingret. Dra försiktigt men bestämt hårstråna och dra håret helst från hjässan. Om fler än 6 hårstrån lossnar när du drar i det så kan man misstänka att du lider av håravfall.

Du kan också titta på dina släktingar. Jämför foton på mor -och farföräldrar och se om de börjat tappa hår och vid vilken ålder. Ärftligt håravfall är som namnet säger något som går i arv och om du vet att många av dina släktingar tappat hår eller lider av manligt håravfall så kan du misstänka att det är din tur. Det finns många myter när det kommer till ärftligt håravfall och en av dem är att det endast ärvs från moderns sida. Det har visat sig att inte stämma och du kan få det både från fadern eller modern.

VARFÖR TAPPAR MAN HÅRET?

Androgenetic alopecia (ärftligt håravfall, manligt håravfall) är ett tillstånd då du är extra känslig för en biprodukt till testosteron kallat dihydrotestosteron (DHT). DHT får hårsäckarna att krympa, de får en kortare livslängd och är mer benägna att sluta producera friskt hår.

Hos kvinnor kan hormonstörningar trigga igång ärftligt håravfall. Kvinnor genomgår stora hormonella förändringar vid bland annat klimakteriet och vid graviditeter, även p-piller kan ha samma effekt. En skillnad hos kvinnor är att deras håravfall oftast inte gått till på samma sätt som manligt håravfall. Hos kvinnor blir hela håret tunnare istället för endast på vissa ställen.

KAN MAN MOTVERKA ÄRFTLIGT HÅRAVFALL?

Om du misstänker att du lider av ärftligt håravfall är loppet då kört? Svaret är att det finns fortfarande hopp och mycket du kan göra i förebyggande syfte för att behålla håret, eller åtminstone få behålla håret ett tag till.

Du kan stimulera hårväxten  och bekämpa ärftligt håravfall genom att regelbundet massera hårbotten eller be någon annan göra det. Förutom at det är skönt och att du mår bra av det så ökar även blodflödet till hårbotten. Ett ökat blodflöde till hårbotten leder till att mer näring kommer till hårsäckarna och hårväxten blir kraftigare. Försök att massera din hårbotten några minuter varje dag, men gör det med omsorg så att du inte tappar fler hårstrån. Denna enkla metod är rekommenderad av många för att undvika ärftligt håravfall.

Ett alternativ är att då och då göra en oljeinpackning. Det är väldigt många idag som tvättar deras hår alldeles för ofta och stör ut hårets egen fettproduktion. Du kan kompensera detta genom att göra oljeinpackningar för håret. Det finns många ingredienser som är nyttiga för dit hår och hårbotten, till exempel avokado, ägg, äppelcidervinäger och sist men inte minst olivolja.

Ironiskt nog kan överdrivet tvättande av håret leda till torr hårbotten eller fett hår. Försök att tvätta håret mer sällan och du kommer märka att hårets kvalité på sikt förbättras.

Förutom massage är det också viktigt att du ger ditt hår de bästa förutsättningarna de kan få med hjälp av en bra näringsrik diet för att förhindra ärftligt håravfall. Håret behöver proteiner, mineraler och vitaminer. Protein finns i mat som ägg, tonfisk, skaldjur, kött i allmänhet, bönor (sojabönor, kidneybönor), keso samt kvarg.

De mineraler håret i huvudsak behöver är magnesium, kalcium, zink, koppar och järn. Dessa mineraler behövs av olika anledningar men alla spelar en roll i att bygga upp håret och motverka ärftligt håravfall. Järn är viktigast att ta för kvinnor. För lite järn kan leda till anemi som i sin tur påverkar håret negativt.

I vitaminväg finns det mängder med vitaminer som alla hjälper håret att växa och frodas. Därför kan det vara bra att börja med att ta multivitamin på regelbunden basis som et första steg att bekämpa ärftligt håravfall. Många menar att vitamin b5 och b8 är de mest effektiva när det kommer till att stimulera hårväxt. Övriga vitaminer som du bör få i dig är bland annat C samt E vitamin. C vitamin behövs för att bilda kollagen som är essentiellt hårväxten. E-vitamin i sin tur är bra för blodflödet.

Tänk på att även om du börjar med att massera din hårbotten och ta vitamintillskott så är hår något som växer långsamt och det kan därför ta flera månader innan resultatet syns.

  • Boka tid
    Vill du skriva till oss?