läser in

Tunnhårig

Ordet tunnhårig och att vara tunnhårig avser en avsaknad av hår på huvudet. Ungefär 25% av alla män upplever någon form av
håravfall vid 30 års ålder. Vid 60 års ålder syns håravfall hos två tredjedelar av alla män. Tunnhårighet brukar synas  
när håret vid vikarna börjar tunnas ut och försvinna, och hårfästet i vikarna och pannan börjar krypa uppåt. Det är också vanligt att håret tunnas ut längst upp på huvudet, och även över hela huvudet. Hårfästet brukar börja krypa uppåt hos män i 20-årsåldern och uppåt, men det finns också ganska många fall där håravfallet börjat redan i tidiga tonårsåldern.
Boven i dramat heter DHT, dihydrotestosteron. DHT är ett hormon som har med sexualiteten och med mängden hår på huvudet och kroppen att göra. DHT påverkar även prostatan. Processen där testosteron blir till dihydrotestosteron är fortfarande inte helt klarlagd. DHT gör att hårfsäckarna krymper och med tiden försvinner. Detta gör att hårstrået som växer i hårsäcken först blir tunnare och kortare, för att på slutet likna ett färglöst ”babyhår” och till sist sluta växa helt.

Det finns många anledningar till att man blir tunnhårig, det viktigaste faktorn är genetisk ärftlighet, och en person med många
tunnhåriga män i släkten löper en större risk att råka ut för håravfall, även om det inte heller är en garanti för att man ska bli tunnhårig. En släkt helt utan eller nästan helt utan tunnhåriga män är heller ingen garanti för att man slipper tappa håret, men det minskar sannolikheten. 

Andra faktorer som spelar in kan vara sjukdom, leverne och stress. Det är inte ovanligt att saker som barnafödsel, stora operationer, förgiftning och svår stress leder till håravfall.

Mönstret för håravfall finns angivet i den så kallade Norwood-skalan.

TUNNHÅRIGHET HOS KVINNOR

Även om det är mer sällsynt att en kvinna tappar hår och blir tunnhårig så är det heller inte helt ovanligt. Det kan vara ännu jobbigare för en kvinna att råka ut för håravfall än för en man då det är mindre vanligt och mindre socialt accepterat. Anledningen till att en kvinna tappar hår kan vara för dålig mat med för lite näring, att det är något fel med hårbottnen, att hormonerna är ur balans, att man är för stressad eller att man är deprimerad. Det är också vanligt med kvinnligt håravfall vid graviditet och vid klimakteriet.

Kvinnor tappar hår över hela huvudet som blir tunnare över hela skalpen, i motsats till män som ofta förlorar i vikarna och/eller längst upp på huvudet.

Om du känner att du tappar mycket mer hår än du borde så kan det vara en god idé att uppsöka läkare. Det finns en sjukdom som heter Alopecia Areata där håret attackeras av vita blodceller och tunnas ut.

  • Boka tid
    Vill du skriva till oss?